Skip to main content

ЯК ДОПОМОГТИ ПІДЛІТКУ: профілактика суїциду!

Війна та всі супутні з нею загрози є одним з найбільш стресовим фактором для людини. Стан довготривалого емоційного напруження може чинити руйнівну дію на психіку. Діти та підлітки, які, в силу свого віку, не завжди справляються зі стресом, іноді потрапляють у власне замкнуте коло безвиході та можуть шукати небезпечні «засоби» вирішення своїх проблем, одним із яких є суїцид. 

Головною проблемою, яка може виникнути в цей віковий період, є поглинання собою та уникнення міжособистісних стосунків, що є психологічним підґрунтям для виникнення почуття самотності та соціальної ізоляції. 

Задля попередження трагедії необхідно знати, що, як правило, суїцидальній поведінці у підлітковому віці передує депресія. Її основним проявом є втрата можливості отримувати задоволення та відчувати насолоду від тих речей у житті, які раніше приносили радість. Найчастіше серед чинників ризику суїцидальної поведінки підлітків згадуються такі антивітальні переживання, як безнадійність, безмайбутність  і відчуття покинутості, непотрібності, самотності. Безнадійність може бути навіть важливішим предиктором суїцидальних намірів, ніж депресія.

До «групи ризику» по суїциду належать підлітки з певними рисами характеру або ті, що потрапили у певні життєві обставини: 

– з порушенням міжособистісних відносин, “одиначки”, надкритичні до себе підлітки; 

– зловживання алкоголем або наркотиками; 

– відрізняються девіантною або кримінальною поведінкою, що включає фізичне насильство;

– затяжний депресивний стан або страждання від нещодавніх принижень чи трагічних втрат;

– із соціально-неблагополучних сімей або сімей, в яких були випадки суїцидів.

Профілактика суїцидальної поведінки.

За будь-яку суїцидальну поведінку дитини відповідають батьки або законні представники! 

До всіх натяків на суїцид слід ставитись з усією серйозністю. Крик про допомогу потребує відповідної реакції дорослої людини. Як тільки у підлітка відзначається знижений настрій та інші ознаки депресивного стану – необхідно відразу ж вживати заходи для того, щоб допомогти  вийти з цього стану. Для цього може знадобитися професійна допомога психолога або психотерапевта.

З раннього дитинства формуйте позитивні життєві настанови, до яких  відносяться: 

– концентрація уваги на здоровому способі життя; 

– звернення уваги на розвиток особистості; 

– емоційна прихильність до рідних та близьких, можливість завжди з ними проговорити проблемні питання без осуду з боку дорослих (аби підліток розумів, що його життя є цінністю, передусім стосунки в сім’ї мають бути дружніми й батьки також повинні ділитися своїми переживаннями та почуттями, і не обов’язково позитивними); 

 

– формування навичок знаходити вихід зі складних ситуацій; 

– наявність життєвих, творчих, сімейних та інших планів, задумів; 

– наявність духовних, моральних та естетичних критеріїв у мисленні; 

– почуття обов’язку (якщо є можливість заведіть домашню тварину – собаку, кішку, хом’яка, папугу тощо. Турбота про беззахисну істоту мобілізовує підлітка та налаштовує його на позитивний лад); 

– вміння компенсувати негативні особисті переживання, навик емоційно «переключатися» та не ходити по негативному колу власних думок. 

 

ШАНОВНІ БАТЬКИ АБО ЗАКОННІ ПРЕДСТАВНИКИ!

Зараз, як ніколи, дітям потрібна ваша увага та підтримка, так як у дітей іншої опори, крім найближчих дорослих, немає!!! 

Намагайтесь самі бути позитивним прикладом стійкості та мудрості для Вашої дитини. Виявляйте пильність, обговорюйте проблеми з дітьми, вселяйте в них оптимізм та любов до життя при будь-яких обставинах! Вчасно виявляйте нетипову поведінку підлітка та корегуйте її, тільки так можна попередити біду!45 (на IVR кнопка 3) 

При будь-яких вищезазначених проявів у дитини необхідно своєчасно звертатися до фахівців:

– лікарів – педіатрів, лікарів загальної практики – сімейних лікарів комунальних некомерційних підприємств Харківської міської ради.

-(057) 725-06-97 комунальне некомерційне підприємство «Міська дитяча лікарня №5» Харківської міської ради, консультація лікарів  – спеціалістів дитячих (неврологи, психіатри), психологів дитячих та інші спеціалізовані заклади охорони здоров’я, в яких надається неврологічна, психіатрична та психологічна допомога.

*Підтримка поруч! Звертайтеся за консультацією: Національна гаряча лінія для дітей та молоді 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного) 

*Харківський міський центр соціальних служб «Довіра»: dovira.kh.ua

 

*Урядова «гаряча лінія» з питань безпеки дітей в Інтернеті  – 1545

 

ЗАВЧАСНО ПІКЛУЙТЕСЬ ПРО СВОЄ МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВЯ ТА ЗДОРОВЯ ДІТЕЙ!

Show Buttons
Hide Buttons
Перейти до вмісту